Sider

torsdag 5. desember 2013

Premiere på Hoffmanns Eventyr


Tittelen "Hoffmans Eventyr" kan gi feilaktige assosiasjoner i forhold Offenbachs egentlige intensjoner. Hans eneste opera er ikke noe eventyr for barn. Det er en grotesk-romantisk fremstilling av en alkoholisert dikter som flykter fra livets realiteter inn i drømmenes verden, der han møter marerittets skrekk-kabinett. Calixto Bieito gir oss ikke en oppsetning som underbygger myten om den drømmende kunstners poetiske fantasi, men en surrealistisk fremstilling av et rushelvete.

Det er en historie som like godt kan fortelles i dag som for 130 år siden, da Hoffmanns Eventyr ble fremført for første gang. Vår viktigste motivasjon for å sette opp verk skrevet i annen tid, er at de skal berøre mennesker av i dag. Bieito kan ikke annet enn å lage forestillinger som handler om oss. Hans teaterstil fortryller og forvandler. Han får oss til å se det velkjente med et kritisk blikk, samtidig som han gjør det ukjente og uuttalte nært og tilgjengelig.

Hoffmanns Eventyr er et fragment. Operaen ble ikke fullført av Offenbach før han døde. Derfor blir enhver oppsetning i beste fall et forsøk på en rekonstruksjon. Dirigenten for forestillingen, Stefan Blunier, har sammen med Bieito hatt frie tøyler til å lage vår versjon. De har valgt en konsentrert forestilling, der handlingen er redusert til det vesentligste.

Når dette skrives er det bare noen få dager igjen til premieren. Vi vet ennå ikke hva som vil bli det endelige resultatet. Det vi vet er at prosessen har vært enormt krevende, men også usedvanlig inspirerende for alle involverte. Teater og opera på sitt beste er frigjøring av energi ved kollektiv samhandling - et følelsenes kraftverk. Med vårt orkester, kor og fantastiske solistensemble som ingredienser tør vi håpe på kraftig kost.

Velkommen til en operakveld som vi ønsker skal begeistre og berøre, utfordre og engasjere.

 
Calixto Bieito og ensemble under prøvene av Hoffmanns Eventyr
Foto: Erik Berg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar